Integrale handhavingsactie tijdens paasweekend in de Biesbosch

6 april 2021, 18:07


Lokaal Nieuws

REGIO – Tijdens het paasweekend, van vrijdag 2 april tot en met maandag 5 april, was er een integrale handhavingsactie in de Biesbosch.

Staatsbosbeheer heeft deze actie georganiseerd en ziet een absolute meerwaarde om met verschillende organisaties en handhavers van verschillende disciplines een belangrijke bijdrage te leveren aan gewenst gebruik van dit unieke gebied. De Biesbosch is een populair gebied en dat is te zien aan de vele bezoekers die het gebied dagelijks bezoeken. Deze intensieve recreatiedruk vraagt aandacht voor zowel de bezoeker maar ook zeker de natuur. Door met handhavers van verschillende disciplines op te trekken, kan effectiever worden opgetreden tegen bezoekers die ongewenst gedrag laten zien.

Deze handhavingsactie, aan het begin van het recreatieseizoen was gericht op een aantal speerpunten. Zo werden alle beschermde natuurgebieden intensief gecontroleerd op rust, overlast, vernielingen, kampvuren, aanwezigheid buiten wegen en paden, niet aangelijnde honden en overige algemene terreinregels. Ook waren de watersporters een aandachtspunt als het gaat om snel varen en de BPR-wetgeving. Tevens heeft de politie snelheidscontroles uitgevoerd op de Bandijk en in de Noordwaard.

Ondanks het koude weer tijdens deze Paasdagen zijn er toch nog flink wat recreanten de Biesbosch in getrokken waarvan een deel zich niet altijd aan de regels hield. Zo bleek een schipper van een motorjacht met een te grote hoeveelheid alcohol op achter het roer te zitten en kreeg een schipper van een snelle motorboot een bekeuring voor het varen met een te hoge snelheid. Van een ander vaartuig bleek het HIN-nummer niet compleet. Daarnaast kreeg een sportvisser een proces verbaal voor het vissen met kunstaas in de gesloten tijd voor roofvis.

Verder zijn er diverse waarschuwingen uitgedeeld omtrent het overtreden van de corona maatregelen, het vernielen van rietkragen en het maken van een open vuur op de bodem. Ook heeft de politie van team verkeer snelheidscontroles uitgevoerd rondom de Biesbosch en hierbij enkele boetes uitgedeeld. Hierbij werd tevens het rijbewijs van een motorrijder ingenomen die met een gemiddelde snelheid van 128 kilometer per uur over de Bandijk reed. Verder is er een constatering gedaan van een samenscholing met sportauto’s waaraan zo’n zestig voertuigen deelnamen. Alle bestuurders hebben hiervoor een aandachtsvestiging gekregen van de politie. Het onderzoek naar de organisator loopt nog.