Podcast Hugo de Groot met Frans Heijlaerts

28 maart 2021, 13:29


Regio Info

ALTENA – In 2021 is het 400 jaar geleden dat Hugo de Groot in zijn befaamde boekenkist ontsnapte uit Slot Loevestein. Geniet daarom vanaf 27 april van de podcast ‘Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist’ met gast Frans Heijlaerts.

Hannie Visser – Kieboom blikt wekelijks samen met verschillende gasten uit het land van Heusden en Altena terug op het werk van Hugo de Groot en beantwoordt samen met hen de vraag ‘Wat merken we vandaag nog van zijn ideeën?’. In deze podcast hoor je binnenvaarschipper Frans Heijlaerts. Misschien wel het bekendste werk van Hugo de Groot is ‘Mare Liberum’, oftewel ‘De Vrije Zee’. In opdracht van de VOC zette Hugo de Groot zijn ideeën over het water op papier en gaf antwoord op vragen als ‘Van wie is het water?’ en ‘Wie is er verantwoordelijk voor het water?’. 400 jaar later is zijn werk nog altijd het uitgangspunt voor het hedendaagse zeerecht. Met binnenvaarschipper Frans Heijlaerts onderzoeken we wat we hier vandaag de dag nog van merken op het water rond de gemeente en ‘Mare Liberum’ de scheepvaart in onder andere Woudrichem en Werkendam de afgelopen 400 jaar heeft opgeleverd.

Deze podcast is beschikbaar vanaf 27 april. De link is te vinden via de website www.bibliotheekaltena.nl, of je opent de podcast direct via Spotify onder ‘Hugo de Groot: 400 jaar na de boekenkist’.