Vele briefstemmen ongeldig verklaard; minister belooft aanpassingen

16 maart 2021, 18:41


Lokaal Nieuws

ALTENA – Bijna 8 procent van de stemmen die in Altena per post zijn uitgebracht is ongeldig verklaard. Het gaat daarbij om zo’n 210 stemmen op een totaal van 2726. Dat betekent dat meer dan 2500 briefstemmen wel geldig zijn verklaard.

Het gaat om de eerste cijfers tot maandagmiddag 16.00 uur. Inmiddels heeft minister Kajsa Ollongren van Binnenlandse Zaken aangekondigd dat ze de procedure voor het stemmen per post gaat aanpassen, zodat briefstemmen die niet helemaal volgens de regels zijn opgestuurd onder bepaalde voorwaarden toch mee kunnen tellen. Dat schrijft ze in een brief aan de Tweede Kamer.

Een woordvoerder van de gemeente Altena laat weten dat de gemeente nog geen officieel bericht heeft gehad vanuit het Rijk en wachten verder op instructies. Woensdagochtend vindt het eerste telmoment van de briefstemmen plaats. Ondertussen hebben in Altena tot dinsdagmorgen 11.00 uur al 1.871 kiezers hun stem al uitgebracht op een van de vijf stembureaus die vanwege corona eerder geopend waren.