A27 van Lexmond naar Werkendam derde in file top 10

30 december 2020, 13:00


Lokaal Nieuws

WERKENDAM – Na twee jaar forse filegroei is de filezwaarte in 2020 met 63 procent gedaald in vergelijking met vorig jaar. Dit concludeert ANWB Verkeersinformatie op basis van haar filecijfers.

In de eerste twee maanden van het jaar was er nog een flinke toename van de filezwaarte met zo’n 20 procent. De oproep van het kabinet op 15 maart zoveel mogelijk thuis te blijven en zo min mogelijk te reizen had direct effect op het verkeersaanbod. De ‘dagelijkse files’ bij de beruchte knelpunten waren plots verdwenen. Slecht weer met hagel en windstoten zorgde op dinsdag 28 januari voor een record-avondspits van 951 kilometer. Tijdens storm Ciara op zondag 9 februari kregen weggebruikers het advies niet de weg op te gaan.

Dankzij het mooie weer ontstonden overdag in het voorjaar en in de zomer wel meer files. Tijdens de zomervakantie was het overdag zelfs drukker dan vorig jaar. Het uitblijven van buitenlandse vakanties zal hier zeker aan hebben bijgedragen. De file top 10 van de ANWB van dit jaar wordt aangevoerd door de A7 tussen Heerenveen en de Afsluitdijk, gevolgd door de N3 van Papendrecht naar Dordrecht. Op plaats drie staat de A27 van Lexmond naar Werkendam.