Provincie Zuid-Holland steunt expo Biesbosch Museum

15 januari 2020, 06:20


Lokaal Nieuws

WERKENDAM – Op woensdag 8 januari 2020 ontving het Biesbosch MuseumEiland tijdens de nieuwjaarsreceptie van de provincie Zuid-Holland een subsidiecheque van € 32.500,00. Deze subsidie is bestemd voor de expositie ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’ die tot eind mei 2020 te zien is in het Biesbosch Museum.

Met deze expositie draagt het museum bij aan het doel van de provincie Zuid-Holland: meer mensen bewust maken van de geschiedenis, maar ook zeker van de huidige vrijheid. ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’ is een indrukwekkende, interactieve tentoonstelling over de belangrijke rol die de Biesbosch als frontgebied had bij de bevrijding van Nederland. Gelegen tussen de grote rivieren is de Biesbosch een soort van niemandsland waar de Duitsers zich niet waagden. Het gebied is eerst een belangrijke onderduikplaats voor binnenvaartschepen, later verstoppen zich honderden mensen in de grienden van de Biesbosch om aan de Arbeitseinsatz te ontkomen. Op twee binnenvaartschepen worden Duitse soldaten gevangen gehouden. In de laatste 6 maanden van de Tweede Wereldoorlog vinden de zogenaamde linie-crossings plaats, tussen het eind 1944 bevrijde zuiden van Nederland en het nog bezette gebied boven de rivier de Amer.

Het laatste deel van de expositie voert u door een dilemma-bos. Door de dilemma’s uit de oorlogsverhalen naar het nu te brengen, wordt de relevantie van WOII voor de huidige generaties beter begrepen en komt het dichterbij. Zie www.biesbosch75jaarbevrijd.nl voor alle activiteiten in/rondom de Biesbosch.