Opnieuw pleidooi voor straat voor Toontje Sprenger

27 december 2019, 14:30


Lokaal Nieuws

SLEEUWIJK – Bij de gemeente Altena is een bezwaarschrift ingediend tegen de straatnaam Traverse in Sleeuwijk.

Het college besloot 19 november voor die naam te kiezen, terwijl al sinds 2011 een verzoek bij de gemeente ligt om in het dorp Sleeuwijk een straat te vernoemen naar Toontje Sprenger, het eerste vrouwelijke raadslid in de gemeente Altena. In 2011 werd aan burgemeester Carla Breuer bij de toekenning van de Toontje Sprengerpluim een pleidooi gehouden voor die straatnaam. Dat werd nog eens onderstreept door het uitreiken van een straatnaambord.

Op 14 mei 2015 is het verzoek voor de Toontje Sprenger straat schriftelijk ingediend bij de gemeente Werkendam. De keuze voor de naam Traverse is een gemiste kans om in 2019, bij de viering van 100 jaar vrouwenkiesrecht, een straat te vernoemen naar deze eerste vrouwelijke politica in de gemeente Altena.

Het bezwaarschrift tegen de straatnaam Traverse van Hannie Visser-Kieboom wordt in de eerstvolgende bezwarencommissie van de gemeente Altena behandeld. De datum is nog niet bekend. Hannie Visser-Kieboom reikt sinds 2009 jaarlijks de Toontje Sprengerpluim uit aan een vrouw die politiek en/of bestuurlijk actief is, de laatste jaren gebeurde dat in samenwerking met Vrouw en Altena.