Tentoonstelling ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’ in de startblokken

25 november 2019, 12:32


Regio Info

WERKENDAM – Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn levens voor altijd ingrijpend veranderd. Brabant Remembers vertelt deze bijzondere, inspirerende, persoonlijke verhalen: groot of klein, over mobilisatie, verzet, collaboratie of bevrijding. Verhalen waarin een levensveranderende keuze centraal staat.

Vijfenzeventig verhalen, voor ieder jaar dat we in vrijheid leven één. Samen geven ze een goed beeld van de impact van de Tweede Wereldoorlog op de samenleving. Deze verhalen vormen het uitgangspunt voor een Brabant breed programma en de (inter)nationale campagne Brabant Remembers. Samen met gemeenten en partners (o.a. het Biesbosch MuseumEiland) worden deze verhalen vertaald naar een innovatief cultureel programma in 2019-2020. Met het doel om de impact van de Tweede Wereldoorlog over te dragen, tastbaar en invoelbaar te maken en zo ook de jongere generaties te bereiken.

Vanuit de gedachte dat gezamenlijk meer bereikt kan worden, heeft Het Biesbosch MuseumEiland, ondersteund door de centrale provinciale organisatie Crossroads, het initiatief genomen om in de Biesboschregio een gezamenlijk aansprekend programma te organiseren in het kader van ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’. Het programma bestaat uit meerdere onderdelen; lokaal, regionaal en provinciaal (ook over de grens: met Zuid-Holland).

Het Biesbosch Museum is momenteel druk bezig met o.a. de organisatie van een indrukwekkende, interactieve tentoonstelling op basis van oorlogsverhalen, inclusief dilemma-bos. Door de dilemma’s uit de oorlogsverhalen naar het nu te brengen, wordt de relevantie van WOII voor de huidige generaties beter begrepen en komt het dichterbij. De tentoonstelling wordt mede mogelijk gemaakt door het Mondriaan Fonds, Biesbosch Streekfonds, VSBfonds, Vfonds in samenwerking met Stichting Crossroads/provincie Noord-Brabant, provincie Zuid-Holland, gemeente Altena, Rabobanken Altena-Bommelerwaard / Amerstreek / Merwestroom / IJsselmonde-Drechtsteden en het Prins Bernhard Cultuurfonds. Dankzij deze donaties kan het Biesbosch MuseumEiland een aantrekkelijke en interessante tentoonstelling neerzetten voor een breed publiek.

De tentoonstelling ‘Biesbosch 75 jaar bevrijd’ is van 15 december 2019 tot en met mei 2020 te zien in het Biesbosch Museum. U betaalt naast het normale tarief voor een museumkaartje geen extra kosten voor deze tentoonstelling.

Zie voor het complete programma van Biesbosch 75 jaar bevrijd: www.biesbosch75jaarbevrijd.nl of via www.biesboschmuseumeiland.nl.