Woudrichemmer Renze Bergsma stapt op als CDA-gedeputeerde

9 november 2019, 07:05


Lokaal Nieuws

DEN BOSCH/WOUDRICHEM – De CDA-gedeputeerden Marianne van der Sloot en Renze Bergsma zijn vrijdagnacht afgetreden vanwege de stikstofcrisis.

Hun partij eist dat de datum van 1 april, waarop de boeren een vergunning voor een milieuvriendelijke voor hun stal moeten aanvragen, van tafel gaat. De andere coalitiepartijen willen dat niet. Beide gedeputeerden vinden dat ze nu in een spagaat zijn gekomen en niet verder kunnen. Renze Bergsma uit Woudrichem zei dat hij ongeloofwaardig zou zijn als hij nu namens het CDA gedeputeerde zou blijven.

Provinciale Staten vergaderden over de begroting voor 2020, maar het ging voornamelijk over stikstof. Het resultaat van vijftien uur vergaderen is dat boeren nog steeds geen uitstel krijgen. Het CDA is formeel nog steeds coalitiepartner want de handtekening staat onder het bestuursakkoord. Maar wel een partner zonder gedeputeerden vanaf heden.