Altena Streekfestival: competitie maar ook gezelligheid

3 november 2019, 15:58


Lokaal Nieuws

NIEUWENDIJK – Op zaterdag 2 november vond in dorpshuis Tavenu in Nieuwendijk het 47ste Altena streekfestival plaats. JA!, Jeugdfanfare Altena organiseerde deze editie.

Bij dit jaarlijks terugkerende evenement worden de orkesten beoordeeld en zo wordt aan het einde van de dag de winnaar van de Altenacup bekend. De ochtend startte met de jeugdorkesten. Deelnemers van de ochtend waren: jeugdorkest Oefening en Uitspanning (Wijk en Aalburg), Showkorps Wilhelmina (Sleeuwijk), jeugdorkest Andels Fanfare Corps, opleidingsorkest St. Caecilia (Hank) en opleidingsorkest Overwinning Na Strijd (Nieuwendijk). In de pauze nam JA! Jeugdfanfare Altena de bezoekers mee op wereldreis. Met internationale klanken, dans en zang vulden zij de pauze op tijdens het juryberaad. De jury bestaande uit Raf de Keninck en Hans Pastoor deelden de meeste punten uit aan het jeugdorkest Andels Fanfare Corps.

De dag vervolgde met de competitie tussen de andere orkesten. In de basiscategorie was de enige deelnemer muziekvereniging Juliana uit Uitwijk. In de middencategorie namen fanfare Wilhelmina (Dussen), muziekvereniging St. Caecilia (Hank), fanfare Kunst en Vriendschap (Rijswijk), brassband Kunst en Vriendschap (Meeuwen) en fanfare Overwinning Na Strijd (Nieuwendijk) deel. Van de vijf orkesten was de brassband Kunst en Vriendschap uit Meeuwen de grote winnaar. Bij de punten die werden toegekend door de jury werd rekening gehouden met de moeilijkheidsgraad en de ervaring van de orkesten. De jury kon maximaal 60 punten toekennen per orkest. Zo maakte elk orkest kans op de Altenacup.

In de topklasse speelden Altena Brass, brassband Oefening en Uitspanning (Wijk en Aalburg) en het Andels Fanfare Corps. Na het juryberaad en de afsluiting door het organiserende orkest, was het tijd voor de prijsuitreiking. Wethouder Hans Tanis reikte de Altenacup uit aan Altena Brass die met 57,5 punten de winnaar werd.