Thuisblijvende boeren in Altena solidair met afgereisde collega’s naar Den Haag

2 oktober 2019, 02:18


Geen categorie
Lokaal Nieuws

REGIO – Het zijn niet alleen de boeren die afgereisd zijn naar Den Haag die iets van zich laten horen, maar ook de thuisblijvers. Zo ook in Altena.

Thuisblijver Christian van Winden is solidair met zijn collega’s die in alle vroegte richting Den Haag zijn gegaan. ‘Je moet solidair zijn en het is indrukwekkend wat degene die die kant op gereisd zijn vanochtend al gepresteerd hebben’, aldus Van Winden. Boeren trokken vanochtend in alle vroegte massaal naar het Malieveld om hun stem te laten horen. Boeren zijn boos, ontevreden en verontwaardigd, maar ze voelen zich bovenal niet gewaardeerd. Ook dat gevoel heerst bij Van Winden: ‘We willen gehoord worden, we willen weten waar we aan toe zijn, maar we willen ook dat mensen ons begrijpen en dat wij de mensen weer gaan begrijpen.’

Net na de middag kwam minister Carola Schouten met het een belofte aan de boeren: ‘Er komt geen halvering van de veestapel’. Dit nieuws kwam voor Van Meel, boer in Nieuwendijk, als goed nieuws. ‘Gelukkig dat ze dat toegezegd heeft dat ze dat niet gaan doen’, aldus Van Meel.

Volgens Van Winden zijn er in Altena kansen genoeg om consumenten aan de boeren te verbinden. ‘De boer kun je altijd bezoeken, zoals komende week: een bakkie bij de boer’. Maar ook de ZLTO open boerderijdag in het najaar biedt een mogelijkheid bij de boer op het erf te kijken. ‘Je bent altijd welkom, wij willen niks verbergen, wij willen laten zien wat we doen en daar zijn we trots op’, aldus Van Winden.