Afvaltarieven Altena stijgen, gemeente niet bang voor meer afvaldumpingen

24 september 2019, 12:31


Lokaal Nieuws

ALTENA – Door fors stijgende kosten is de gemeente meer geld kwijt aan het inzamelen en verwerken van afval. En dat gaat de gemeente doorberekenen aan de inwoner.??

De stijging heeft een aantal oorzaken. De gemeente moet fors meer betalen voor het inzamelen en verwerken van afval. Een andere reden is dat de belasting die gemeenten betalen aan het rijk voor het laten verbranden van restafval flink omhoog is gegaan. Momenteel betaalt men voor het legen van een restafvalcontainer van 240 liter € 9,50. Dat wordt per 2020 € 11,50 per leging. Het aanbieden van de gft-container is nu nog gratis. Als het aan het college ligt gaat men per 2020 € 2,00 betalen voor het legen van een 240 liter gft-container. Wethouder Van Vugt: “Om te zorgen dat er minder gft-afval bij het restafval belandde, was het legen van de groencontainers voor inwoners gratis. Dit heeft niet het bedoelde effect gehad. De hoeveelheid gft-afval in het restafval in Altena blijft rond de 40%. Gft-afval aanbieden in Altena lijkt gratis, maar de kosten van het ophalen en verwerken van het afval zitten in het vaste tarief. De gemeente maakt dus veel kosten, terwijl veel aangeboden groencontainers lang niet vol zijn.”??

Wethouder van Vugt is niet bang dat er meer in het buitengebied gedumpt gaat worden. “Het is vooral het afval wat al gratis is, dat wordt gedumpt”, aldus wethouder Van Vugt. Zo blijft tuinafval inleveren bij het milieustation gratis. De gemeente gaat inwoners met voorlichting en tips helpen nog bewuster om te gaan met afval, minder te verspillen en maximaal te scheiden. En dat kan, want er zit nog steeds afval in de dure restafvalcontainer dat er niet in hoort. Hierdoor maakt de gemeente onnodig veel stortkosten.??

De gemeenteraad moet nog over het voorstel beslissen. De nieuwe tarieven gaan in per 1 januari 2020.