Mogelijk bouwkundige opnames voor gasboringen

10 augustus 2019, 15:00


Lokaal Nieuws

ALTENA – Energiebedrijf Vermilion, dat gasboringen in Waalwijk en Loon op Zand wil uitbreiden, wil alvast de huizen van inwoners van Altena onderwerpen aan een bouwkundige opname. Het noordelijkste punt van het gasveld ligt net op het grondgebied van Altena.

De gemeente Altena heeft samen met een aantal andere gemeenten een schriftelijke verzoek gedaan aan Vermilion voor uitstel van de bouwkundige opnamen van de woningen. De gemeenten vrezen dat inwoners en ondernemers zullen denken dat het uitbreiden van het boren naar gas al definitief is, als ze hun huis moeten laten onderzoeken. Vermilion stelt in een reactie dat het ministerie van Economische Zaken moet beslissen of Vermilion alvast een bouwkundige opname van woningen in Altena en andere Brabantse gemeenten mag maken.

Door de bouwkundige opnamen kan na de gasboringen, beter worden vastgesteld of eventuele schade aan de woningen de oorzaak is van de boringen. De gezamenlijke gemeenten roepen Vermilion op om in ieder geval te wachten tot de Raad van State beslist of de uitbreiding van de gaswinning überhaupt doorgaat. Die uitspraak wordt uiterlijk eind dit jaar verwacht. De gemeente Altena heeft eerder al het standpunt ingenomen tegen deze gaswinning te zijn.