Grondig onderzoek volgt na problemen rondom Merwedebrug

29 juli 2019, 11:21


Lokaal Nieuws

SLEEUWIJK/GORINCHEM – De Merwedebrug bij Gorinchem werd donderdag en vrijdag gekoeld door Rijkswaterstaat. De brug werd met water gekoeld om het beweegbare deel van de brug weer in beweging te krijgen.

De stalen delen waren zo enorm uitgezet door de hitte dat de bruggen niet meer konden worden bediend. In de nacht van woensdag op donderdag wist Rijkswaterstaat dat het niet goed ging met de Merwedebrug. Bij de nachtelijke inspectie van de Merwedebrug bleek dat de stalen delen van de brug steeds verder begonnen uit te zetten. Daarop werd donderdag besloten om met slangen rivierwater uit de Boven Merwede te pompen en de brugdelen te besproeien. Vrijdag aan het begin van de middag gaf Rijkswaterstaat de brug vrij. Het staal was voldoende gekrompen, waardoor koeling niet meer nodig was.

In de zomermaanden gaat de brug twee keer per dag open. Er volgt nog een grondig onderzoek van Rijkswaterstaat, waarbij wordt bekeken wat er is gebeurd en hoe voorkomen kan worden, mochten zich weer extreme weersomstandigheden voordoen.