Vijftig vrienden en bijna duizend bezoekers voor Duyls Bos

27 juni 2019, 19:43


Lokaal Nieuws

ALMKERK – Het Duyls Bos aan de Duylweg in Almkerk heeft tijdens de open dagen in mei en juni maar liefst vijftig vrienden ingeschreven. Het bos is tijdens de zes open dagen bezocht door bijna duizend mensen. Een dag bleef het bos gesloten vanwege de harde wind.

Tijdens de open dagen is het plan ‘Natuurontwikkeling Duyls Bos’ gepresenteerd; een aaneengesloten natuurgebied van ca. 6,5 ha. De komende maanden wordt een start gemaakt met de aanleg van de kruiden-, bijen- en vlindertuin met imkerij. In 2019 worden geen open dagen meer gehouden, maar bezoekers zijn altijd welkom als de poort aan de Midgraaf open staat. Zeker op warme dagen is het heerlijk koel onder de bomen in het bos. Parkeren kan langs de Midgraaf met toegang via de kade. Voor mindervaliden en fietsers is voldoende ruimte in het bos met toegang via de Duylweg.

Om alle plannen uit te kunnen voeren, werd een bijdrage uit het Biesbosch Streekfonds ontvangen. Maar ook de ‘Vrienden van het Duyls bos’ dragen bij aan alle plannen, nieuwe vrienden blijven welkom. Aanmelden kan via de website www.duylsbos.nl. De bijdrage is minimaal tien euro per jaar.

Het Duyls Bos wordt sinds 1977 beheerd door de familie Van Mersbergen. De afgelopen tien jaar heeft het terrein zich ontwikkeld tot een natuur-historische ontmoetingsplek met een museumhuisje, een oude werkplaats, een veldkapel, een ‘boerenhoek’ en een arboretum met 45 soorten bomen. In 2014 is een deel van de Ecologische Verbindings Zone (EVZ) aangelegd tussen de natuurgebieden Kornse Boezem en het Pompveld, het Duyls bos is hier onderdeel van. Aan de zuidzijde is voor de modderkruiper en bittervoorn een plas- en drasgebied aangelegd. Sinds 1 januari 2019 is een huur-en beheerovereenkomst afgesloten met Staatsbosbeheer voor nog enkele percelen. Op het noordelijk perceel komt een veld oude cultuurgewassen, kleinfruit, grootfruit van oude appelrassen en een kompostmakerij. Op het zuidelijk perceel de kruiden-, bijen- en vlindertuinen, met de imkerij. Vier sloten met een totale lengte van 630 meter worden aangepast tot ecologische sloten en dienen tevens als waterberging. Het overige terrein wordt kruidenrijk grasland. De EVZ langs de Duylweg en het plasgebied worden beheerd samen met natuurvereniging Altenatuur.