Succesvolle week tegen drugs in gemeente Altena

4 juni 2019, 09:45


Hulpdiensten

ALTENA – De politie heeft vorige week met succes een actieweek tegen drugs afgesloten in de nieuwe gemeente Altena. Het succes is mede te danken aan oplettende burgers die alarm durfden te slaan via de meldlijn Meld Misdaad Anoniem.

Op basis van uitgebreid politieonderzoek startte vorige week dinsdag de actieweek tegen drugs. Die dag hield de politie in de Giessensesteeg in Giessen een 25-jarige inwoner van die plaats aan op grond van de Opiumwet. In de woning van de man troffen agenten kleine hoeveelheden hennep, speed en GHB aan, alsmede diverse drugsattributen, zoals een weegschaal, gripzakjes, een grinder (soort vermaler) en planken voor het versnijden van drugs. Ook nam de politie op basis van de Wet Wapens en Munitie onder andere een boksbeugel, werpsterren en patronen in beslag.

Werkendam

Donderdag 23 mei deed de politie instappen in woningen aan het Steurgat en het Prins Clausplein in Werkendam. In de woning aan het Steurgat hielden agenten een 35-jarige man uit Werkendam aan op basis van de Opiumwet. Onder de verdachte troffen ze ongeveer 85 ml GHB en enkele grammen amfetamine aan. In de woning aan het Prins Clausplein is een 45-jarige man uit Werkendam aangehouden. In deze woning trof de politie een kleine hoeveelheid amfetamine en illegaal vuurwerk aan.

De actieweek eindigde vrijdag 24 mei met een instap in een voormalig schoolgebouw aan de Snellenweer in Werkendam. Bij deze instap arresteerde de politie vier mannen, allen afkomstig uit Werkendam en 21, 22, 23 en 26 jaar oud. Drie van hen, vermoedelijk ‘klanten’, zijn aangehouden vanwege het bezit van verdovende midden, de vierde (de 26-jarige) op verdenking van dealen. Bij deze laatste verdachte trof de politie meerdere telefoons, pepperspray, bijna 24 gram hennep, bijna 100 pillen en iets meer dan 10 gram ketamine aan. Bij de andere drie troffen de agenten onder andere ketamine en amfetamine (ruim 5 gram aan). Alle verdachten hebben een verklaring afgelegd. Tegen hen is proces-verbaal opgemaakt. Het Openbaar Ministerie zal deze strafbare feiten vervolgen.

Nieuwendijk

De klapper volgde woensdag 22 mei. Toen troffen agenten tijdens de tweede dag van de actieweek op de bovenverdieping van een bedrijfspand aan de Rijksweg in Nieuwendijk een enorme drugsopslag aan. Het ging om een groot aantal plastic zakken vol Xtc-pillen. Ook trof de politie er amfetamine en MDMA aan. Het gaat om zeker 200 kilo, de straatwaarde van de drugs loopt in de miljoenen euro’s. Deskundigen van de Landelijke Faciliteit Ondersteuning Ontmantelen en van de Unit Forensisch Technisch Onderzoek zijn ter plaatse gekomen. Ook heeft de recherche een nader onderzoek in naar de betrokkenen bij deze drugsopslag. Dit onderzoek loopt nog.

Productie en handel mogen niet lonen

De politie blikt met een goed gevoel terug op de actieweek en hoopt een duidelijk signaal te hebben afgegeven richting dealers en gebruikers dat de politie ook in het buitengebied werk maakt van de aanpak van drugs. Daarbij kan de politie niet zonder de hulp van bewoners van dat gebied. Zij kunnen er samen met de politie, maar ook met de gemeente en met diverse hulpverleningsinstanties, voor zorgen dat gebruik van drugs, de handel in drugs en de productie van drugs niet gewoon worden gevonden. De productie van en handel in drugs mogen zeker niet lonen!