Hollandse Waterlinies stap dichterbij UNESCO status

30 mei 2019, 15:22


Lokaal Nieuws

REGIO – UNESCO heeft bericht dat het nominatiedossier Hollandse Waterlinies compleet is bevonden en verder in behandeling genomen zal worden. Dit is weer een mooie stap op weg naar een Werelderfgoed Hollandse Waterlinies.

Op 28 januari werd het nominatiedossier ingediend bij UNESCO in Parijs. Deze week is bekend geworden dat het dossier van de Hollands Waterlinies één van de 23 dossiers is die in behandeling genomen gaat worden. In totaal waren er 29 dossiers ingediend. Er zijn er 6 afgevallen omdat ze niet aan alle eisen voldeden.

De Stelling van Amsterdam en de Nieuwe Hollandse Waterlinie hebben een gezamenlijk verleden én een gezamenlijke toekomst als één Werelderfgoed; de Hollandse Waterlinies. In 1996 werd de Stelling van Amsterdam door UNESCO opgenomen op de Werelderfgoedlijst. In juni 2014 besloot het rijk om de Nieuwe Hollandse Waterlinie op de voorlopige nominatie lijst voor UNESCO Werelderfgoed te zetten, als uitbreiding op de Stelling van Amsterdam.

Op zijn vroegst hoopt de Nieuwe Hollandse Waterlinie zomer 2020 door UNESCO aangewezen te worden als Werelderfgoed, daarmee is het UNESCO-Werelderfgoed Hollandse Waterlinies dan een feit.