Geslaagd concert JA! Jeugdfanfare Altena bij molen Veen

14 mei 2019, 18:03


Lokaal Nieuws

VEEN – Zaterdag was het Nationale Molendag. Sven en Gerard, molenaars van korenmolen De Hoop in Veen, vonden dit een mooie aanleiding om JA! Jeugdfanfare Altena uit te nodigen voor een concert in hun tuin.

Deze uitnodiging ontving JA! naar aanleiding van de compositieopdracht die zij afgelopen jaar mocht verstrekken aan componist Leon Vliex. Vliex heeft, om inspiratie op te doen, een bezoek gebracht aan molen De Hoop. Het derde deel van deze compositie ‘Elementa’ verbeeldt het draaien van de korenmolens in Altena. Onder de wieken van de molen in Veen speelde JA! o.a. ‘Elementa’.

Molenaar Sven was zeer in zijn nopjes dat dit prachtige werk in zijn molentuin werd gespeeld. Met een glimlach van oor tot oor vertelt hij: “Deze middag is écht een cadeautje. Het orkest dat een stuk over ónze molen speelt, in ‘t zonnetje en uit de wind. Ik ben er sprakeloos van.” Partner Gerard was lovend over de mooie klank van het orkest: “Het klinkt goed in de tuin, op de omloop en zelfs boven in de kap van de molen.” Bestuurder Wijnand van der Hoeven genoot zichtbaar en wendde zijn zangkunsten aan om de kleuterliedjes uit de medley ‘Juf Ank’ mee te zingen. Het werk ‘Elementa’ hoorde hij deze middag voor het eerst. Dat dit nummer zo toegankelijk is, goed in het gehoor ligt en dat de melodie blijft hangen, vindt hij zeer positief: “Het tweede deel dat het water rondom Altena verbeeldt, is zo’n mooie melodie. Dit deel zou gebruikt moeten worden als basis voor het volkslied van Altena. Zoek niet verder!”

JA! kan terugkijken op een succesvolle concertmiddag. Op zaterdag 25 mei speelt JA! nog om 19.00 uur op de muziektent in Almkerk. Daarna gaat het orkest volle bak repeteren voor zijn deelname aan Survento Fanfare in het najaar van 2019.