Buitenbeentjes brengen Vrijheidsvuur naar Hank

1 mei 2019, 12:02


Lokaal Nieuws

HANK/WAGENINGEN – Roparunteam De Buitenbeentjes van Prinsentuin Andel zal van 4 op 5 mei het Vrijheidsvuur ophalen in Wageningen en naar Hank brengen. Rond middernacht zullen, na de ceremonie, tientallen teams op het 5 Mei Plein starten en het vuur verspreiden over heel Nederland.

De Buitenbeentjes rennen in estafettevorm via de Grebbenberg, door de Betuwe, door de Bommelerwaard en via verschillende plaatsen in Altena naar Hank. De route telt zo’n 80 km. Bij aankomst zal op het Warmondplein de fakkel worden ontstoken. Het initiatief komt van de voorzitter van Oranje Comité Hank, Bas Smits. Hij is ook teamlid van De Buitenbeentjes. Het Oranje Comité haalt het vuur normaliter om de vijf jaar op, als Bevrijdingsdag in Nederland groots wordt herdacht. “Het lijkt me ook wel bijzonder om de nachttraining van De Buitenbeentjes op deze manier extra cachet te geven en daarom komt het vuur ook dit jaar naar Hank”, aldus Smits.

De Buitenbeentjes lopen met Pinksteren de route Hamburg – Rotterdam, een afstand van 570 km. Het geld dat zij daarmee inzamelen, gaat naar palliatieve zorg voor mensen met kanker. Dit jaar doen zij voor de 15e keer mee. Volg De Buitenbeentjes ook via Facebook en via www.debuitenbeentjes.nl.