Muzikale Molendag in Veen en Uppel

30 april 2019, 07:18


Regio Info

VEEN/ALTENA – Op zaterdag 11 mei is het Nationale Molendag. In het Altenase land zullen de molens zoveel mogelijk in actie te bewonderen zijn en uiteraard stellen de molenaars uw bezoek zeer op prijs; het is ook zeker de moeite waard.

Bij twee molens wordt er op deze dag een muzikale activiteit georganiseerd. Bij korenmolen ‘De Hoop’ in Veen zal ’s middags JA! Jeugdfanfare Altena optreden en bij de Zandwijkse molen in Uppel zal zangeres/gitariste Ellen Hartman toepasselijke liederen ten gehore brengen.

In de molentuin achter de Veense korenmolen zal ’s middags het regionale jeugdfanfareorkest JA! tweemaal een concert verzorgen, om 13.30 uur en om 15.00 uur. Hoogtepunt van dit concert is de uitvoering van het werk ‘Elementa’ dat speciaal is gecomponeerd ter ere van de samenvoeging van één gemeente Altena. In het muziekstuk zijn de elementen vuur, water, aarde en lucht verklankt, waarbij bij het laatste element de wind – en de molens! – een duidelijke rol spelen. Omdat componist Leon Vliex ook bij de Veense molen een stuk inspiratie vond, is het ontzettend toepasselijk om deze muziek onder de wieken van ‘De Hoop’ te vertolken. Veen heeft helaas geen eigen muziekkorps in het dorp, daarom is dit concert voor de inwoners van Veen dé uitgelezen kans om met dit speciale muziekwerk kennis te maken. De toegang is gratis. Neem eventueel wel een kleedje mee, want het wordt een picknickconcert in het gras van de molentuin met de dijkhelling als tribune. Voor mensen die moeilijk in het gras kunnen zitten regelen we uiteraard een stoel. Koffie, thee, fris en overheerlijke, verse appelflappen en worstenbroodjes zijn tegen een kleine vergoeding verkrijgbaar.

Radio A-FM

Ook de lokale omroep A-FM besteedt op een leuke manier aandacht aan de Nationale Molendag in het Land van Heusden en Altena door het verzorgen van een live-uitzending vanuit korenmolen ‘De Hoop’ in Veen. Van 11 uur ’s morgens tot 14 uur ’s middags is een deel van de molen ingericht als studio en zullen de luisteraars van alles te horen krijgen over het reilen en zeilen in en om de molen.

Zangeres Ellen Hartman

De beide molens in Uppel zijn behalve op zaterdag 11 mei ook op zondag 12 mei geopend voor publiek. Het gebied rond deze molens leent zich goed voor een mooie fietstocht of wandeling. Op beide dagen zal bij de Zandwijkse molen een optreden worden verzorgd door zangeres/gitariste Ellen Hartman uit Babyloniënbroek. De optredens zijn aan het einde van de ochtend en het begin van de middag. Ze zingt eigen geschreven luisterliedjes en ook covers.

De liedjes gaan over Altena, polders, boeren en molens. Bij dit alles begeleidt ze zichzelf op de gitaar. Op zaterdag is er bij de molens ook een stand van ‘Grip op Water’, een initiatief om samen het Land van Heusden en Altena klimaatbestendiger maken.

De genoemde optredens zijn uiteraard wel afhankelijk van droog weer. Mochten de weergoden anders beslissen, kunt u altijd via de live-uitzending van A-FM of via de Facebookpagina van de Molenstichting Het Land van Heusden en Altena even checken of de optredens doorgaan. Maar u kunt natuurlijk ook gewoon naar de molen(s) komen, want binnen is het altijd gezellig en droog!