Ook burgemeester Fränzel aanwezig bij Herdenking Kamp Amersfoort

22 april 2019, 23:06


Lokaal Nieuws

AMERSFOORT – De burgemeesters van Sliedrecht, Hardinxveld-Giessendam en Altena waren zo onder de indruk van de herdenking van Kamp Amersfoort dat ze hebben toegezegd voortaan jaarlijks te komen.

Zondag vond de herdenking plaats van de overdracht van het gevangenenkamp aan het Nederlandse Rode Kruis, precies 74 jaar geleden. Tijdens de ceremonie stonden dit jaar de Merwedegijzelaars centraal. Honderden mannen werden in mei 1944 aan weerszijde van de Merwede opgepakt als represaille voor het doodschieten van twee landwachters door het verzet. Ze werden weggevoerd naar Kamp Amersfoort en later naar kampen in Duitsland. Van deze mannen keerden er 25 niet terug.

Bijna duizend mensen luisterden in de bossen bij de restanten van het beruchte Kamp Amersfoort naar toespraken en muziek. Anja van der Starre maakte grote indruk met de wijze waarop ze haar vader, oud-gevangene Bas van der Starre, eerde in bijzijn van haar moeder en dochter. Van der Starre maakte van het onderzoek naar informatie over en verhalen van Merwedegijzelaars haar levenswerk.

“Het is fijn dat de burgemeesters ook volgende jaren bij deze belangrijke herdenking aanwezig willen zijn,” zegt Willemien Meershoek, directeur van Kamp Amersfoort. “Dat toont aan dat steeds beter begrepen wordt dat dit kamp van grote landelijke betekenis was tijdens de oorlog.” Ook Van der Starre is blij met de toezegging: “Het is erg fijn dat er meer erkenning komt voor deze oorlogsslachtoffers en hun families.”