Wildbeheereenheid de Biesbosch plaatst reewildspiegels in de Biesbosch

31 maart 2019, 18:21


Lokaal Nieuws

BIESBOSCH – Op woensdag 3 april om 9.00 uur plaatst wethouder Matthijs van Oosten symbolisch de eerste reewildspiegel bij de Grindwerkerskeet aan de Jeppegatweg in Polder Jannezand.

Niet alleen landelijk maar ook in het beheergebied van Altena wordt gemonitord hoe reeën om het leven komen. Dat kan zijn door natuurlijke sterfte, beheer, maar ook verkeersslachtoffer. Juist de aantallen verkeersslachtoffers is zorgelijk omdat niet alleen de reeën omkomen, maar er is ook een enorm gevaar voor de weggebruiker. Een ree weegt nog altijd zo’n 17 á 25 kg en een dier van dat gewicht op de voorruit heeft enorme impact. De oorzaak is veelal de snelheid waarmee gereden wordt in de polders.

Enkele jaren geleden heeft Wildbeheer de Biesbosch het plan opgevat om via de voormalige gemeente Werkendam iets te ontwikkelen waardoor er minder verkeersslachtoffers zouden vallen. In de afgelopen beheerperiode van 1 jaar waren er weer 21 verkeersslachtoffers. Wildbeheereenheid de Biesbosch heeft precies in beeld gebracht waar de meeste reeën worden dood gereden. Daarbij werd vastgesteld dat bijvoorbeeld de Bandijk, de Dijkgraaf den Dekkerweg, de Grote Waardweg, de Oranjepolderweg en Jeppegatweg levensgevaarlijke wegen waren voor het ree. Daarnaast stelde de Wildbeheereenheid vast dat de meeste slachtoffers vielen in de nacht en in de schemer.

Gemeente Altena heeft voor wildspiegels gezorgd en montagemateriaal zodat de spiegels op de gevaarlijkste plaatsen kunnen worden gemonteerd. Wildbeheereenheid de Biesbosch en enkele mensen van Staatsbosbeheer zorgen voor montage. Verlichting van auto’s wordt weerkaatst in de spiegels waarna reeën worden opgeschrikt en niet meer pardoes de weg oplopen. Er zijn diverse onderzoeken geweest naar het effect van allerlei spiegels. De spiegels die geplaatst gaan worden, zijn volgens Wildbeheereenheid de Biesbosch de beste keuze.