Ragazze Quartet en filosoof Paul van Tongeren met zeven laatste woorden

27 maart 2019, 21:54


Regio Info

DUSSEN – Haydns ingetogen muzikale meditaties in een actuele context. Na eerdere succesvolle en prikkelende programma’s waarin muziek en tekst bijeen werden gebracht, presenteert het Ragazze Quartet nu samen met filosoof Paul van Tongeren een actuele versie van de Sieben letzten Worte van Joseph Haydn.

In ‘Zeven Laatste Woorden’ verbinden het Ragazze Quartet en Paul van Tongeren Haydns muzikale lijdensverhaal met actuele thema’s. Moeiteloos koppelt Van Tongeren de woorden van het evangelie aan hedendaagse vraagstukken en gebeurtenissen als de vluchtelingencrisis, de discussie over het voltooid leven of zelfs de laatste woorden van Apple-oprichter Steve Jobs. Een donderpreek wordt het zeker niet: net als Haydns muziek zoekt Van Tongeren in zijn teksten naar hoop, schoonheid en lichtheid. Zeven laatste woorden is een ontroerend programma dat prikkelt tot nadenken.

Het Ragazze Quartet speelt klassieke en moderne strijkkwartetten: bevlogen en op het hoogste niveau. Met spraakmakende programma’s heeft het kwartet zich ontwikkeld tot een van de meest frisse en toonaangevende stemmen in de klassieke muziek. In innovatieve programma’s gaat het de samenwerking aan met de meest oorspronkelijke stemmen in theater, dans en literatuur. Met optredens die appelleren aan alle zintuigen, slagen ze erin een publiek te winnen voor de rijke klassieke muziektraditie. Zo enthousiasmeren ze zowel de doorgewinterde luisteraar als de nieuwkomer voor het strijkkwartetrepertoire van vroeger en nu.

Paul van Tongeren (1950) was tot zijn emeritaat hoogleraar wijsgerige ethiek aan de Radboud Universiteit Nijmegen en buitengewoon hoogleraar ethiek aan de KU Leuven. In 2013 won hij de Socratesbeker voor het meest prikkelende filosofieboek van dat jaar: Leven is een kunst.

U bent welkom op donderdag 18 april 2019 om 20.00 uur in Kasteel Dussen. De entree is € 15. Reserveren en meer info is te vinden op www.kasteel-dussen.nl. In het kasteel is alleen contante betaling mogelijk, er kan niet worden gepind.