Privacygevoelige documenten gemeente Altena bij oud papier

26 maart 2019, 17:28


Lokaal Nieuws

ALTENA – Contactgegevens van stembureauleden, kopieën van identiteitskaarten en privacygevoelige informatie van ondernemers lagen prompt bij het oud papier. De documenten werden gevonden door Omroep Brabant in een niet afgesloten papiercontainer.

Burgemeester Fränzel reageert geschrokken en neemt het incident hoog op. ‘Het is een menselijke fout, laat dat helder zijn. Het had nooit mogen gebeuren.’ laat Fränzel weten. Omdat er ook kopieën van identiteitsbewijzen bij zaten is de Autoriteit Persoonsgegevens geïnformeerd. ‘Het is in zekere zin een privacylek, de autoriteit zal al dan niet adviseren over te nemen stappen.’

De woordvoerder van de gemeente Altena laat weten dat de interne regels direct zijn aangescherpt. De papierbakken die buiten het gemeentehuis staan zijn enkel voor documenten die niet vertrouwelijk of privacy inhoudelijk zijn.

De gemeente kent voor privacygevoelige informatie aparte papierbakken die zijn afgesloten en waar men niet in kan kijken. Deze worden afgeleverd bij een archiefverwerker. De bakken die bestemd zijn voor niet privacygevoelige informatie staan buiten en inmiddels op slot. Het is gebleken dat er zaken in zijn gegooid die daar absoluut niet horen. De aangescherpte maatregelen om herhaling te voorkomen zijn direct in gegaan.