Kromme Nolkering sluit perfect tijdens oefening

26 maart 2019, 19:32


Lokaal Nieuws

WIJK EN AALBURG – De Kromme Nolkering is een bekend baken langs de Maasdijk bij Wijk en Aalburg. De kering sluit bij hoogwater op de Bergse Maas, dat is sinds de bouw in 2002 nooit voorgekomen maar toch wordt er twee keer per jaar geoefend.

De kering is gebouwd naar aanleiding van de hoge waterstanden in 1993 en 1995. Toen bleek dat de dijken langs het Heusdens kanaal en de Afgedamde Maas onvoldoende bescherming boden. De stormvloedkering is in beheer van Waterschap Rivierenland en verbindt de duiken van de Bommelerwaard met die van Altena. De schuif is 50 meter breed, 9 meter hoog en weegt 350 ton. Wanneer de waterstand boven 3,50 meter NAP komt, wordt de schuif gesloten. Schepen kunnen ten tijden van de sluiting niet passeren. Alles werd tijdens de oefening aangepakt zoals dit ook zal gaan als er echt nood aan de man is.

Tijdens de oefening werd een stroomstoring gesimuleerd, de schuif kan dan niet meer met de pompen in beweging komen, maar zakt dan op zijn eigen gewicht. De gehele oefening duurde inclusief stroomstoring van 8.30 uur tot 13.00 uur.