Pauline van den Tol geeft partijnaam ‘Burgerstem Altena’ niet op

31 januari 2019, 21:15


Lokaal Nieuws

ALMKERK – Op dit moment zijn er twee partijen in Altena die de naam Burgerstem gebruiken en dat zorgt voor verwarring. Het lijkt er tot nu toe op dat beide partijen niet van plan zijn daar iets aan te doen.

Inmiddels zit Pauline van den Tol in de gemeenteraad van de nieuwe gemeente Altena. Ze heeft plaatsgenomen op de zetel die Burgerstem in november 2018 wist te behalen. “Ik ben gekozen namens Burgerstem en ik blijf in de raad als Burgerstem,” aldus Van den Tol. Burgerstem heeft echter na de verkiezingen in een persbericht verklaard te breken met Van den Tol. Jeffrey Himpers, van de beweging Burgerstem Altena, wil niks meer met Van den Tol te maken hebben. “Wat zij nu doet in de raad gaat buiten ons om,” zegt Jeffrey Himpers. Hij benadrukt dat ze in de fractie zit namens eenmansfractie Van den Tol en niet namens Burgerstem. Hij betreurt dat Van den Tol na de uitslag een andere route is gaan volgen dan de uitgangspunten waarvoor ze campagne hebben gevoerd.

De gemeente Altena verwijst door naar de Kieswet. De Kieswet sluit niet uit dat een kandidaat die is gekozen op een bepaalde lijst zich na toelating tot het vertegenwoordigend orgaan afsplitst. Dit lid kan zich na afsplitsing vervolgens aansluiten bij een andere fractie of als zelfstandige fractie verdergaan. Het lid neemt zijn zetel mee, dus de plaats die hij/zij achterlaat kan niet door de partij worden opgevuld met een nieuwe kandidaat.