Indrukwekkende theatervoorstelling ‘Esther was Joods’

ALTENA – Esther van Vriesland, een Gorinchems tienermeisje, schreef in haar dagboek over het dagelijkse leven van een kind in oorlogstijd met alle hoop en wanhoop over school, vriendschappen, ouders en verliefdheden.

Uit haar aantekeningen valt tussen de regels door op te maken hoe zij het toenemende isolement van de joden beleefde. Stichting Theaterproducties Gorcum baseerde op haar aangrijpende verslag de toegankelijk, maar indrukwekkende voorstelling Esther was Joods.

De Bibliotheek CultuurPuntAltena presenteert in oktober deze voorstelling aan de scholen uit Altena die deelnemen aan het Cultuurmenu. De theatervoorstelling Esther was Joods vertelt een verhaal uit de tijd van de Tweede Wereldoorlog in Gorinchem, voor de leerlingen uit Altena is dat erg dichtbij; aan de overkant van het water. Doordat het zich letterlijk dichtbij heeft afgespeeld worden de leerlingen zich bewust van een stukje lokale geschiedenis en worden zij geprikkeld meer van hun eigen omgeving te ontdekken.