Altenees, Altenaas, Altenaar of Altenaër? Wat wordt het?

ALTENA – Een biertje dat gebrouwen is in Altena en door de plaatselijke Chinees wordt verkocht: drink je dan een Altenees biertje bij de Chinees of een Altenaas biertjes?

Kortom, wordt het Altenese of Altenase? En iemand die in de gemeente Altena woont, wordt dat straks Altenase, Altenese, Altenaar of Altenaër? De in Woudrichem woonachtige tekstschrijver en communicatieadviseur Raoul Nijst vroeg de Nederlandse Taalunie, de beleidsorganisatie voor het Nederlands en het Genootschap Onze Taal, om advies.

Vrijdag 31 augustus ontving hij het verlossende antwoord. Het bijvoeglijk naamwoord van Altena is ‘Altenaas’ of ‘Altenase’. Dus een Altenaas monument en de Altenase cultuur. Dat is dus duidelijk. Maar de inwonersnaam kan nog een leuke discussie worden. Dit kan volgens de Taalunie ‘Altenaar’ zijn, maar ook ‘Altenaër’ of ‘Altenaënaar’ is mogelijk. Wat het wordt? Dat is aan de inwoners van Altena.