De Stookwijzer helpt je bij het maken van vuur

ALTENA – Het stoken van een vuurtje, binnen of buiten, is gezellig. Maar helaas ook schadelijk voor gezondheid én milieu. Ga je hout stoken in de koude winterperiode, bekijk dan eerst even de nieuwe Stookwijzer.

Op de website www.stookwijzer.nu kan je afhankelijk van het soort vuurtje wat je gaat stoken handige tips en informatie vinden. Stook jij bijvoorbeeld met een palletkachel? Van alle houtkachels zijn palletkachels het meest energiezuinig. Voor houtkachels is het advies om niet langer te stoken dan 4 uur per dag. Beschik je over een allesbrander? Deze verbrander doet zijn naam geen eer aan, want het advies is om enkel droog en schoon hout te stoken. De klassieke ‘open haard’ is de meest vervuilende type kachel om binnenshuis te stoken. Deze kachel stoot per kilo hout ongeveer evenveel fijnstof uit als een vrachtwagenrit van 580 kilometer. Zet jij deze dagen gezellig de vuurkorf buiten? Stook deze dan niet als het windstil is en gebruikt bij voorkeur aanmaakblokjes om het vuur aan te maken.

Weet wanneer het vuur beter uit kan blijven. Lees alles voor jouw situatie op de website www.stookwijzer.nu.