Gemeenten sluiten overeenkomst voor groene energie

GORINCHEM – Met de ondertekening van een groene energie-overeenkomst op 14 december, onderstrepen de gemeenten Hollands Kroon, Gorinchem, Purmerend, Beemster, Molenwaard, Schagen, Smallingerland en HVC hun samenwerking voor groene energie.

Het benutten van groene energie uit biomassa, wind en gft stelt de gemeenten in staat om een bijdrage te leveren aan het terugdringen van de CO2-uitstoot en daarmee aan de verduurzaming van de directe leefomgeving. De gemeenten benutten de groene energie voor de gemeentehuizen, openbare gebouwen en diverse voorzieningen in de openbare ruimte zoals lantaarnpalen, stoplichten en rioolgemalen.

De gemeenten gaan energie uit eigen afval gebruiken. Het afvalhout (biomassa) dat bewoners naar de afvalbrengstations brengen, zet HVC in de bio-energiecentrale in Alkmaar om in groene elektriciteit. Groen gas maakt HVC uit het groente-, fruit- en tuinafval (gft) uit de groene bak van huishoudens. Gemeenten kunnen daarnaast ook groene stroom uit de windmolens van HVC afnemen. De groene energie wordt geleverd onder het label HVC KringloopEnergie.