Royal Air Force krijgt motorblok Lancaster LM 508

WERKENDAM – Woensdag 18 oktober haalt de Royal Air Force een motorblok en aanverwante onderdelen op van de Lancaster LM 508 die in 1944 in Werkendam is neergestort. Deze brokstukken worden naar Engeland overgebracht.

Bij de berging van de lancaster in 2014 had de RAF aangegeven interesse te hebben in bepaalde onderdelen van het neergestorte vliegtuig. De gemeente heeft deze brokstukken destijds voor hen opgeslagen en bewaard. De overdracht van de onderdelen vindt op informele wijze plaats bij het monument aan de Grote Waardweg. Een vrachtwagen van de RAF komt de onderdelen ophalen. In de hangar van het 101 squadron in de buurt van Oxford wordt van deze brokstukken een monument gemaakt. Als het monument gereed is, wordt het ook in de buurt van deze hangar geplaatst.

Met deze overdracht hebben alle brokstukken die in 2014 zijn gevonden, een bestemming gekregen. Naast het monument dat de gemeente Werkendam heeft gemaakt van enkele brokstukken, zijn de onderdelen verspreid over diverse musea, de historische kring Werkendam en enkele andere geïnteresseerden.