HAK teelt kidneybonen op Nederlandse grond

GIESSEN – Groentefabrikant HAK uit Giessen heeft begin oktober kidneybonen geoogst op Nederlandse grond.

De exotische bonensoort, die normaal gesproken veelal in Noord-Amerika wordt geteeld en geoogst, blijkt ook goed te gedijen in Zeeuws-Vlaanderen. De proef maakt onderdeel uit van een reeks tests die de groentefabrikant uitvoert met de teelt van exotische bonensoorten in Nederland. Op deze manier wil HAK nog meer peulvruchten dichtbij huis produceren.

Dat de bruine boon het goed doet op Hollandse grond is wel bekend. HAK wil echter onderzoeken of ook exotische bonen, zoals de kidneyboon, in Nederland te produceren zijn. Veel bonensoorten gedijen voornamelijk in een landklimaat en hebben in Nederland meer tijd nodig om te volgroeien, wat nadelig is voor de kwaliteit en de smaak. Dit gaat voor de kidneyboon echter niet op, zo blijkt uit de eerste proeven van de groentefabrikant. HAK wil zo veel mogelijk van haar groenten, peulvruchten en fruit telen binnen een straal van 125 kilometer van de fabriek in Giessen. Op dit moment komt ruim 70% van de groenten van HAK uit de buurt van Giessen.