Herfstexcursies in de Noordwaard

WERKENDAM – De dagen worden korter, het weer wordt guurder. De eerste najaarsstorm en het eerste hoogwater in de Noordwaard is achter de rug. De grote grazers bereiden zich voor op de winter.

Ga mee op excursie in de Noordwaard op zondag 8 of woensdag 18 oktober en zie hoe mens en dier zich in de Noordwaard klaar maken voor de naderende winter. Maar geniet vooral ook van al het moois wat juist de herfst te bieden heeft. Medio 2016 is een start gemaakt met het natuurlijke beheer van de Noordwaard. Hoofddoelstelling van het gebied is rivierveiligheid in het kader van Ruimte voor de Rivier, een programma van Rijkswaterstaat.

De Noordwaard wordt begraasd door een unieke groep grote grazers. Afgelopen zomer zijn de kuddes weer mooi gegroeid. Eén van de Schotse Hooglander stieren gedroeg zich als een ware waterbuffel, zwemmend door kreken van het ene eiland naar het andere. En wie weet ziet u wel een van de najaarskalveren bij de waterbuffels. De koniks zijn over het gehele gebied te vinden, hier eens een harem, elders staat een hengstengroep elkaar uit te dagen. Allemaal natuurlijk gedrag van de dieren wat zijn weerslag heeft op het landschap.

Excursies zijn gratis en starten vanaf het kruispunt Braspenning/Galeiweg en duren ongeveer 2 uur. Excursies vinden plaats zondag 8 en woensdag 18 oktober en starten om 14:00 uur. Aanmelden kan via noordwaard@freenature.nl onder vermelding van naam en aantal personen. De Noordwaard kan erg nat en modderig zijn, daarom raden goede stevige schoenen of laarzen aan. Het aantal deelnemers per excursie is beperkt, dus wees er op tijd bij.