Nieuw type elektrische fiets niet meer op fietspad

ALTENA – Vanaf 1 juli jl. worden de zogenaamde ‘speed-pedelecs’ beschouwd als bromfiets en mogen ze niet meer op het fietspad. Dit besluit heeft de Rijksoverheid genomen.

Een speed-pedelec (‘high speed e-bike’) is een tweewieler met elektrische trapondersteuning tot maximaal 45 kilometer per uur. Een speed-pedelec moet een kenteken hebben om op de openbare weg te mogen rijden. De bestuurder moet minimaal een AM rijbewijs hebben.

.Als u nu een nieuwe speed-pedelec koopt, krijgt deze automatisch een bromfietskenteken. Zodra u met een bromfietskentekenplaat rijdt, gelden de regels voor de bromfiets. Daarmee mag u dus niet meer op het fietspad, maar enkel op de rijbaan of op het speciale bromfietspad. U kunt wel zelf kiezen of u een goedgekeurde bromfietshelm of speed-pedelec-helm draagt.