Aanleg educatiepark over WOI bij Fort Giessen

GIESSEN – Bij Fort Giessen wordt iets meer dan een eeuw na de aanleg van de loopgravenlinie in de Eerste Wereldoorlog opnieuw een loopgraaf aangelegd.

Niet door Jan Soldaat, maar met een kraan uitgerust met GPS. Zodat de aanleg exact volgens de bouwtekening wordt uitgevoerd. De loopgraaf met zandzakken is onderdeel van het educatieparkje dat wordt aangelegd bij Fort Giessen. Het geeft straks uitleg over de Eerste Wereldoorlog en de vele soldaten die in de streek waren gelegerd rondom de forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Bij de loopgraaf wordt ook een unieke luisterput uit de Eerste Wereldoorlog geplaatst, deze put werd teruggevonden in Uitwijk. Ook worden nog telefoonhuisjes en een uitkijkpost geplaatst in het parkje.

De aanleg van het parkje vormt het sluitstuk van een groot project van Erfgoed Altena rond het zichtbaar maken van de verdedigingslinie die liep vanaf Fort Vuren via de Bommelerwaard en de Wilhelminasluis naar Fort Giessen tot aan Fort Steurgat. Schuilplaatsen werden verplaatst en omlijst met verhalen en er is een fietsroute uitgestippeld vanaf Fort Vuren tot Fort Steurgat. Speciaal voor het educatieparkje is een lespakket ontwikkeld voor kinderen op de basisschool.

Om de geschiedenis nog levendiger te maken krijgt Erfgoed Altena samen met Brabants Landschap van het Nationaal Militair Museum in Soest een affuit (onderstel van een kanon) uit de Eerste Wereldoorlog in langdurige bruikleen. Het affuit wordt eerst gerestaureerd en krijgt daarna een plek op Fort Giessen. Meer over de Eerste Wereldoorlog en de gevolgen voor onze streek van die tijd is terug te lezen in deel 23 van de Historische Reeks dat werd geschreven door Kees van Maastrigt uit Woudrichem.