Gemeente Aalburg vervangt AED's

AALBURG – De gemeente Aalburg is 10 jaar geleden in haar dorpskernen gestart met de plaatsing van de Automatische Externe Defibrilator, afgekort AED genoemd. Aalburg was een van de eerste gemeente in Nederland met een Hart-Safe project.

Een AED is een elektronisch apparaat dat een elektrische schok kan geven bij een slachtoffer met hart falen, dat wil zeggen als het hart stopt met de regelmaat van kloppen. Uit de praktijk blijkt nu dat de levensduur van een AED voor gebruik bij een inzet na 10 jaar sterk af kan nemen. Om risico’s voor het niet voldoende functioneren van de AED uit te sluiten en om te zorgen dat de gemeente een veilige Hart-Safe gemeente blijft, start Aalburg met het vervangen van de oudste AED’s. De nieuwe AED CR2 is nu ook direct te gebruiken bij kinderen. Deze AED is namelijk voorzien van een kinderknop voor een minder zware elektrische schok. De nieuwe AED’s staan direct via een 3G verbinding in contact met de leverancier en de beheerder voor de gemeente Aalburg. Dat houdt in dat gebruik of verplaatsing van de AED direct gemeld wordt.

Het belang van de AED heeft zich al vele malen bewezen. Inmiddels heeft de praktijk laten zien dat door het gebruik van de AED in Aalburg er meerdere inwoners hun leven aan te danken hebben. Reeds vele inwoners van de gemeente Aalburg zijn in het bezit van een diploma Reanimeren en AED, echter hoopt de gemeente dat meer inwoners zich zullen opgeven voor het volgen van een cursus. Dit kan bij oa. de plaatselijke EHBO-verenigingen en de Hartstichting.