Nog maar 0,6 kilo restafval per gezin per week

REGIO – Ruim drie maanden daagden meer dan honderd gezinnen uit de gemeenten Moerdijk, Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Rucphen en Etten-Leur zichzelf en elkaar uit: kunnen we de hoeveelheid (rest)afval die we produceren verminderen?

Tijdens de slotbijeenkomst van dit project, genaamd 100-100-100, werd woensdagmiddag 7 juni het fantastische resultaat bekendgemaakt. Gemiddeld hielden de deelnemende gezinnen namelijk nog maar 0,6 kg restafval per week over. Tijdens de uitdaging motiveerden deelnemers elkaar met tips en weetjes via het platform restafvalvrij.100-100-100.nl. Door de opdrachten die wekelijks op het platform verschenen, werden deelnemers uitgedaagd om nog eens extra kritisch te kijken naar hun eigen gedrag. Daarnaast vulden deelnemers wekelijks hun hoeveelheid restafval in op de afvalmeter.

De 100 dagen van de uitdaging zitten erop, maar dat betekent niet dat deelnemers achterover leunen. Deelneemster Angelique schrijft dat 100-100-100 ervoor heeft gezorgd dat haar kinderen bewuster met afval omgaan. 100-100-100 is een landelijk beproefd concept. Veel deelnemers denken bij aanvang dat het moeilijk is om nagenoeg afvalvrij te leven, maar in de praktijk blijkt het vaak verrassend eenvoudig.