Onderzoek naar winkeltijden in Gorinchem

GORINCHEM – Vanaf 8 juni start de gemeente Gorinchem een onderzoek naar winkeltijden in Gorinchem.

Met dit onderzoek, dat zal worden uitgevoerd door Droogh, Trommelen en Partners (DTNP), wil de gemeente beter inzicht krijgen in de wensen en behoeften ten aanzien van de openingstijden van winkels in Gorinchem, inclusief koopzondagen. De uitkomsten van het onderzoek zullen worden vertaald in de (nieuwe) Verordening winkeltijden waarover de gemeenteraad later dit jaar een besluit neemt.

In totaal 4000 willekeurig geselecteerde inwoners van 16 jaar en ouder ontvangen een dezer dagen een brief om via een unieke inlogcode deel te nemen aan een online enquête. Ook omwonenden van winkelcentra en alle winkeliers uit Gorinchem zullen worden uitgenodigd om deel te nemen aan het onderzoek. De winkeliers van de winkelcentra zijn een belangrijke gesprekspartner voor de gemeente en worden daarom, via hun vertegenwoordigers, op verschillende manieren betrokken bij het onderzoek.

Bij wet mogen winkels op maandag tot en met zaterdag tussen 06:00 en 22:00 uur geopend zijn en moeten winkels op zondag gesloten zijn. In een Winkeltijdenverordening kan een gemeente besluiten dat winkels ook op zondag geopend mogen zijn. Op dit moment mogen winkels in de gemeente Gorinchem 12 zondagen per jaar open zijn en specifiek in de binnenstad 15 zondagen per jaar. Het is de bedoeling dat het andere winkeltijdenregime op 1 januari 2018 van kracht is.