BBZ-masters behalen Nederlandse schoolslag titels

EINDHOVEN – Voor de tiende keer werden in Eindhoven de Open Nederlandse Masters Kampioenschappen gehouden. Ruim 900 zwemmers van 20 jaar en ouder uit Nederland en daar buiten, gingen de strijd met de klok en elkaar aan.

Van de Biesboschzwemmers kwamen uiteindelijk zes masters aan de start. Na drie en een halve dag zwemmen gingen er 13 medailles mee naar huis. Marjo Goelema en Annette Wijnja waren de succesvolste zwemmers.

Zowel Annette als Marjo kunnen op de schoolslag goed uit de voeten. In het verleden hebben de dames al vele medailles op de schoolslag behaald en deze keer in Eindhoven was geen uitzondering. Marjo was op de 50 en 100 schoolslag de beste in de categorie 45 jaar en ouder. De medailles kregen een extra glans door de Nederlandse records die Marjo ook nog wist te zwemmen. Op de 50 meter was Marjo 0,16 seconden sneller dan haar eigen tijd en op de 100 meter haalde ze bijna acht tienden van haar record af. Op de 200 schoolslag wist Marjo in haar categorie in een persoonlijk record naar het zilver te zwemmen. Ook op de 50 vrije slag was er zilver voor Marjo op 0,04 seconden van het goud.

Annette werd ook op de 50 en 100 meter Nederlands Kampioen, maar daarnaast was Annette ook de beste bij de 50-plussers op de 200 meter schoolslag. Voor Annette waren er geen Nederlandse records, maar haar tijd op de 100 meter was maar een seconde boven haar beste tijd voordat ze geopereerd werd aan haar schouder. Naast het goud was er zilver voor Annette op de 100 rugslag en brons behaalde zij op de 50 rugslag en 200 vrije slag. Hiermee behaalde Annette op al haar persoonlijke onderdelen een medaille.

De laatste persoonlijke medaille werd door een debutante behaald, namelijk Neel Gielen. Sinds vorig jaar zomer is Neel lid van de vereniging en ze heeft aan diverse masterswedstrijden sindsdien deelgenomen. Neel startte op de 50 vrije slag als vierde in de categorie 65 jaar en ouder en wist mede dankzij een persoonlijk record naar het brons te zwemmen.

De laatste medailles waren voor twee estafettenummers, in beide gevallen was het zilver en bestond de ploeg naast Marjo en Annette uit Paul Wijnja en Arjon de Bok. Op de 4×100 wisselslag was de volgorde Annette, Marjo, Arjon en Paul waarbij de tijden van Annette en Paul opvielen. De tweede estafette was de 4×50 vrije slag en toen was de volgorde Paul, Arjon, Annette en Marjo.

Arjon kwam ook nog twee keer persoonlijk aan de start en zijn beste klassering bereikte hij op de 100 rugslag, hij werd op dit nummer vijfde. De laatste die meedeed was Erik Huisman, hij startte net als Arjon twee keer dit kampioenschap en voor hem was de beste klassering een achtste plaats op de 100 meter schoolslag.

Voor Annette, Marjo en Paul was dit toernooi een goede opsteker in hun voorbereiding op de Wereld Masters Kampioenschappen die in augustus van dit jaar in Budapest, Hongarije worden gehouden. Annette start dan op de 50, 100 en 200 schoolslag terwijl Marjo op de 50 en 100 schoolslag het water in zal duiken. Paul heeft zich ingeschreven voor de 50 en 100 vrije slag en 50 vlinderslag.