Comité Holocaust Namenmonument Nederland / Altena

WOUDRICHEM – Tijdens de opening van de expositie Jodenvervolging in het Visserijmuseum gaf de oud-burgemeester Joop Worrell, namens het Comité Holocaust Namenmonument Nederland / Altena het startsein voor een publieksactie in Altena.

Met de actie wil het comité fondsen werven voor een bijdrage aan de realisatie van het Holocaust Namenmonument Nederland in Amsterdam. Dit nationale monument zal het eerste gedenkteken zijn met al de namen van de 102.000 Joden en 220 Sinti en Roma die in de oorlog vanuit Nederland zijn gedeporteerd en vermoord. Hiervoor wordt op elk van de 102.220 stenen een naam, geboortedatum en de leeftijd bij overlijden gegraveerd. Het monument wordt voor een belangrijk deel gefinancierd door het publiek de mogelijkheid te bieden namen te adopteren.

Vanuit Altena zijn tijdens de Tweede Wereldoorlog maar liefst 22 inwoners gedeporteerd naar concentratiekampen en aldaar vermoord. Dertien uit de gemeente Woudrichem en negen uit de gemeente Werkendam. Met de publieksactie wordt aan de inwoners gevraagd of zij één of meerdere gedenkstenen willen adopteren. Adopteren van een gedenksteen kost € 50,- en daarvoor ontvangt men dan een adoptiecertificaat van het comité. Kijk hiervoor op www.holocaustnamenmonument-altena.jimdo.com.

Naast het publiek zal het comité ook bedrijven en scholen benaderen voor deelname aan deze publieksactie. De oplevering van de bouw van het Nationale Holocaust Namenmonument staat gepland voor het begin van 2018.