Aanhoudingen tijdens actie tegen mobiel banditisme

NIEUWENDIJK – De politie heeft dinsdag 11 april 2017 tussen 14.00 en 21.00 uur een grote verkeerscontrole gehouden langs de A27 bij Nieuwendijk.

Deze actie werd in samenwerking met de Belastingdienst, de Douane, de Rijksdienst voor het Wegverkeer, Rijkswaterstaat en specialistische verkeersregelaars gehouden en was vooral gericht op het tegengaan van mobiel banditisme. Met ANPR apparatuur werden kentekens van 24.000 auto’s gescand. Daarvan werden er 114 uitgebreid gecontroleerd.

Een 38-jarige Belg werd aangehouden voor witwassen en het vervoeren van een handelshoeveelheid harddrugs. De drugs, drie kilo amfetamine, werd in de auto aangetroffen dankzij een getrainde hond van de Douane. De verdachte vertelde dat hij net een maand vrij was. Hij had vanwege een drugszaak tien jaar gevangenisstraf uitgezeten in België. Een 44-jarige Bulgaar werd eveneens aangehouden omdat hij nog gezocht werd voor DNA afname. Er werd bij vier automobilisten gebruikershoeveelheden hennep in beslag genomen. Daarnaast is er een paar duizend euro aan openstaande boetes geïnd.

De belastingdienst, afdeling deurwaarders, liet 60 keer beslag leggen op auto’s, 30 van die auto’s werden ook daadwerkelijk getakeld. Er werd 55.300 euro betaald, voornamelijk met pin en internetbankieren. De afdeling autoheffingen van de Belastingdienst heeft zeven naheffingen geheven van 1.500 euro aan bestuurders omdat ze ten onrechte met een buitenlands kenteken reden.

De term mobiel banditisme wordt gebruikt voor internationaal rondtrekkende criminele groepen, die zich schuldig maken aan verschillende misdrijven als winkel- en ladingdiefstal, inbraak in woningen en bedrijven, oplichting, skimming en zakkenrollerij.