Josefine 't Lam plaatst zich voor NK turnen

WINTERSWIJK/GIESSEN – Afgelopen zaterdag was de halve finale van het Nederlands Kampioenschap turnen in Winterswijk voor de tweede divisie.

Giessense turnster Josefine ’t Lam, uitkomend in de instap N2, wist zich te plaatsen voor de Nederlandse Kampioenschappen die later in het seizoen plaatsvinden.

In de ochtend mocht Josefine ’t Lam het spits afbijten. Vol van zenuwen arriveerde ze in de sporthal in Winterswijk. Dat het veld waarin ze mocht deelnemen sterk was wist ze, maar met goede moed werd begonnen aan het eerste toestel vloer. Hier turnde de nog jonge turnster erg strak en vol zelfvertrouwen. Echter draaide ze haar halve pirouette op haar hak, in plaats van op haar teen. Dit kan zorgen voor grote aftrekken. Gelukkig matste de jury Josefine en bleef het bij een kleine aftrek voor netheid. De turnster ontving een 13,600 op dit toestel dat een prima cijfer was.

Op sprong heeft Josefine de afgelopen weken geleerd dat zij vooral hard moet rennen en hard moet springen. De turnster wilde dit onderdeel nog wel eens zo netjes doen, dat zij erg langzaam over het springtoestel ging. De snelheid die Josefine tijdens de halve finale had wierp zijn vruchten af. Ze kreeg een 13,216, een cijfer dat bij de hoogste scores behoorde.

Op rek was de turnster niet zo strak als anders. Af en toe een holle zwaai liet de punten uitkomen op een 11,550. Het onderdeel balk zou doorslaggevend zijn voor haar. Hier turnde Josefine een nette oefening met een mooie handstand en radslag. Ze ontving 12,550 en dit bracht haar uiteindelijk op een 17e plaats. Precies genoeg om door te stromen naar het Nederlands Kampioenschap op 10 juni in Duiven.

Een uitzonderlijk resultaat voor Josefine, als je bedenkt dat de turnster die traint bij S.V. Hamarithi uit Aalst beperkte trainingsmogelijkheden heeft en op wedstrijden ook tegen turnsters turnt die drie keer zoveel trainingsuren maken als zij.