Boeren en voedsel in Altena en de Langstraat

REGIO – De wereld van boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena en de Langstraat is in de afgelopen eeuw snel en ingrijpend veranderd.

Wat er zoal veranderde is te lezen in het boek ‘Van grond tot mond, Boeren en voedsel in het Land van Heusden en Altena’. Het is samengesteld door Bas van Andel en Teus van Tilborg en wordt uitgegeven door de Heemkundekring Onsenoort en de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena. Centraal in het boek staan de veranderingen gedurende de 20e eeuw in de hele voedselketen, van producent tot consument.

In het boek wordt teruggekeken op vooral de periode tussen 1930 en 1970. Niet zo zeer naar het landschap zoals het er toen uitzag, maar wel naar de manier waarop boeren en tuinders voor het voedsel zorgden en hoe dit veranderde als gevolg van allerlei ontwikkelingen in de wereld. Hoe boerde men vroeger? Wat teelde en at men? Wat veranderde in keuken en tuin en wat is er verdwenen? Is er nog wat over van de vroegere producten en werkwijzen? In het boek is het te lezen en te zien. Door de vele illustraties en persoonlijke verhalen van mensen uit de praktijk is het vooral een lees- en kijkboek. Mensen die werkten als boer, tuinder, jager, molenaar of huisslachter om een paar voorbeelden te noemen. Zij halen herinneringen op, vertellen hun verhaal. Hoe ze die tijd hebben ervaren, hoe ze erop terugzien. Het boek kost 20 euro en is na 25 april te koop bij onder andere lokale boekhandels en bij de webwinkel van Heemkundekring Onsenoort, www.hkkonsenoort.nl.