Vestingwallen mogelijk onderdeel UNESCO

GORINCHEM – Gorinchem steunt de nominatie voor de Nieuwe Hollandse Waterlinie om, als uitbreiding van de Stelling van Amsterdam, te worden opgenomen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Met de UNESCO-status krijgt de 85 km lange verdedigingslinie, waarvan ook de vestingwallen van Gorinchem deel uitmaken, internationale erkenning en verplicht Nederland zich om de gebieden en objecten te zullen behouden en beschermen voor de lange termijn. Voor Gorinchem biedt de UNESCO-status extra kansen om haar imago als grootste, authentieke vestingstad van Nederland te benadrukken. Op 20 april ondertekent wethouder Arjen Rijsdijk namens het college een steunbetuiging voor de nominatie.

De Nieuwe Hollandse Waterlinie en de Stelling van Amsterdam vertellen gezamenlijk het complete en unieke verhaal van Nederland en de strategische inzet van water als militair verdedigingssysteem. Zij vormen daarmee het grootste cultuurhistorisch Werelderfgoed van Nederland. Jaarlijks bezoeken honderdduizenden recreanten en toeristen de forten van deze linies.