Proef 100 dagen restafvalvrij leven halverwege

REGIO – Ruim 140 huishoudens uit de gemeenten Moerdijk, Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Rucphen en Etten-Leur zijn 50 dagen geleden de uitdaging aangegaan om restafvalvrij te leven.

Ze doen mee aan het project 100-100-100 waarbij deelnemers zich 100 dagen lang inzetten om geen of in ieder geval zo weinig mogelijk restafval over te houden. Elke week is er een nieuwe opdracht waarmee de deelnemers aan de slag gaan. Ook wegen de deelnemers elke week het restafval dat men overhoudt. Na 50 dagen staat de teller op gemiddeld 5 kilogram restafval per huishouden. Ter vergelijking: een gemiddeld huishouden in Nederland produceert in 50 dagen 63 kilogram restafval.

De deelnemers van het project zijn gemotiveerde afvalscheiders die alles op alles zetten om een zo klein mogelijk zakje restafval over te houden. Ook maakten de deelnemers foto’s van het afval dat ze over hadden na het koken van een maaltijd. Het was voor de deelnemers een eyeopener hoeveel afval er met een enkele maaltijd gecreëerd wordt. Ondanks dat de deelnemers voor de start van het project hun afval al goed gescheiden hielden, leren ze nog steeds bij.