Lezing over de historie van de Rabobank

GIESSEN – Op uitnodiging van de Historische Kring het Oude Land van Heusden en Altena verzorgen Piet Pruijssers en Leen van der Pol op 21 maart een lezing over de historie van de Rabobank.

De ontwikkelingen rond de banken in de streek krijgen hierin ook ruime aandacht. Raiffeisen- en Boerenleenbanken waren het coöperatieve alternatief in de 19e eeuw. Wie anno 2017 een Rabobankkantoor binnenstapt of een site van de Rabobank bezoekt zal niet direct zien waarin deze bank nu verschilt van andere banken. Als men langer zoekt of zich in de achtergronden van de bank verdiept, komt men aan de weet wat de Rabobank nu zo anders maakt dan andere banken. Bekend is dat de Rabobank een agrarische achtergrond heeft. Maar hoe komt dat nu, en waarom waren het tot voor kort allemaal zelfstandige coöperatieve banken met een eigen bankvergunning?

In de lezing wordt teruggegaan naar de tweede helft van de 19e eeuw en worden de ontwikkelingen in Duitsland en Nederland tot heden gevolgd. Piet Pruijssers licht het ontstaan en de structuur van de Raiffeisen- en Boerenleenbanken toe en Leen van der Pol de lokale ontwikkelingen in het Land van Heusden en Altena. De lezing is in ’t Dijkhuis aan de Kerkstraat in Giessen. De avond begint om 19.30 uur. Iedereen is welkom en de entree voor niet-leden is vier euro.