Gemeente Altena belangrijke stap dichterbij

ALTENA – De gemeenteraden van Aalburg, Werkendam en Woudrichem hebben definitief voor de fusie gekozen. Dinsdag 7 maart hebben zij alle drie in de vergadering het Herindelingsadvies vastgesteld.

Dit Herindelingsadvies is de laatste officiële gemeentelijke stap richting fusie van de gemeente Altena. Het herindelingsadvies wordt nu via de Provincie Noord-Brabant naar Den Haag gebracht. De bekrachtiging van een fusie van gemeenten is een officiële wet. Dit wetsvoorstel moet door de Tweede en de Eerste Kamer worden aangenomen. Vanaf nu duurt het nog ongeveer 1,5 jaar voor dat de wet een feit is. De kans dat er in de loop van dit traject nog hindernissen ontstaan die het aannemen van het wetsvoorstel door de Kamers vertragen, is verwaarloosbaar.

Bij de ter inzagelegging van het Herindelingsontwerp zijn slechts elf zienswijzen ingediend door inwoners en organisaties. De meeste zienswijzen bestonden ook nog uit een tip voor de toekomst en waren geen direct bezwaar tegen de fusie. Dat is vrij uniek. Het raadsvoorstel voor de vaststelling van het Herindelingsadvies is in Woudrichem unaniem aangenomen. In Aalburg was de stemverhouding 13 voor en 1 tegen. De VVD-fractie stemde tegen het Herindelingsadvies. In Werkendam was de stemverhouding 12 voor en 6 tegen. De fractie Lokaalbelang stemde tegen het Herindelingsadvies.