ChristenUnie: Maak ruimte voor een spoorlijn

ALTENA – De komende 5 jaar worden de Hagesteinsebrug, de Merwedebrug en de Keizersveerbrug (over de Lek, de Boven-Merwede en de Bergsche Maas) geheel vernieuwd.

De ChristenUnie wil dat deze bruggen worden uitgevoerd met extra ruimte voor een toekomstige spoorlijn Utrecht-Breda. Plannen voor deze spoorlijn leven al sinds 1875 en werden voor het laatst in 1999 naar de prullenmand verwezen. Altijd waren plannen voor deze spoorlijn te duur vanwege het oversteken van de grote rivieren. “Door nu al voor te sorteren op besluitvorming en de drie bruggen extra breed te maken, wordt de spoorlijn Utrecht-Breda eindelijk een serieuze optie. Het kost relatief weinig om de bruggen extra breed te maken, maar het zal miljarden euro’s besparen zodra de overheid ooit besluit om de spoorlijn Utrecht-Breda aan te leggen. Durf met visie nu extra te investeren, anders ben je ‘penny wise, pound foolish’ “, zegt ChristenUnie Tweede Kamerlid en woordvoerder Infrastructuur Eppo Bruins.

De ChristenUnie heeft in de afgelopen jaren al eens erop gewezen dat de aanpassingen die nodig zijn voor aanleg van het spoortraject Utrecht-Breda ook al honderden miljoenen goedkoper hadden gekund wanneer het gecombineerd was met de verbreding van de A27.