Lezing Groen van toen: (natuur) goud van oud?

DUSSEN – Woensdag 22 maart 2017 houdt bioloog Jaap van Diggelen vanaf 20.00 uur een lezing over de ontwikkeling van het landschap in het Land van Heusden en Altena: van oernatuur in een overstromingsvlakte tot natuursnippers in modern landschappen.

Het huidige Nederlandse landschap is gemaakt door de mens. Dat geldt misschien wel het meest voor het rivierenlandschap waarin wij leven. In deze lezing wordt de wordingsgeschiedenis van onze streek gevolgd vanaf de ijstijden tot aan de laatste grote ingrepen: de ruilverkaveling en de aanpassingen in het kader van Ruimte voor de Rivier. Wat is er nu nog karakteristiek aan het landschap van Heusden en Altena? Blijft er nog ruimte over voor natuur als iedere hectare door wel vijf belangen wordt geclaimd? Onder meer op deze vragen wordt ingegaan. De lezing laat zien dat er sinds de prehistorie ontzettend veel is veranderd, maar dat er gelukkig nog steeds veel moois is te zien op ons ‘eiland van Altena’.

Jaap van Diggelen is bioloog, afgestudeerd als ecoloog aan de Vrije Universiteit te Amsterdam en werkzaam als docent biologie aan het Gymnasium Camphusianum te Gorinchem. Hij is geboren en getogen in het Land van Heusden en Altena te Genderen en is actief als beschermer van landschap en natuur in onze streek, de afgelopen decennia als voorzitter van Natuurbeschermingsvereniging Altenatuur. Reserveren bij voorkeur via de website www.kasteel-dussen.nl of telefonisch via de reserveringslijn 06-22150247. De toegang is 10 euro per persoon inclusief een kopje koffie of thee bij binnenkomst.