Liniepadpaspoort voor kinderen

REGIO – Kinderen die tijdens het Liniepadfestival op 25 en 26 februari vier militaire hoofddeksels weten op te sporen op de vier locaties van het festival krijgen een Liniepadpaspoort.

Een enkele militair heeft een hoofddeksel op dat niet bij hem of zijn tijd past. Vind de soldaat met de foute hoed, pet of helm op alle vier de locaties en maak kans op mooie prijzen, zoals een overnachting op Fort Bakkerskil. Ook worden napoleonballen en vredeshartjes uitgedeeld op Slot Loevestein en Fort Bakkerskil.

Het zesde Liniepadfestival heeft als thema ‘De eeuwige soldaat; van veldslag tot vredesmissie’. Op Slot Loevestein, Fort Giessen, Fort Altena en Fort Steurgat staat steeds een andere tijd centraal. Entree voor volwassenen is 13,50 euro, kinderen van 4 tot en met 18 jaar betalen negen euro. Slot Loevestein is open van 11.00 – 17.00 uur.

Fort Giessen staat nog in de steigers, de restauratie bevindt zich in de laatste fase. Ondanks dat is het de vrijwilligers gelukt een expositie in te richten die het beeld schetst van Fort Giessen en omgeving ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Het Fort is geopend van 13.00 – 17.00 uur; toegang is gratis.

Op beide dagen wordt op Fort Altena om 13.00 uur en om 15.00 uur de film ‘Biesbosch onder vuur’ van Rinus Rasenberg getoond. De film vertelt het verhaal van de Liniecrossers, die tijdens de Tweede Wereldoorlog van bezet naar bevrijd gebied varen. Ook worden rondleidingen gegeven op het Fort, dat open is van 11.00 – 17.00 uur. De toegang is gratis.

De huidige tijd stelt andere eisen aan haar militairen dan in de Eerste of Tweede Wereldoorlog. Fort Bakkerskil staat tijdens het festivalweekend in het teken van de huidige taken van defensie zoals VN-missies. Er komen soldaten hun verhaal doen die zich voorbereiden op een missie, op missie zijn geweest, maar ook soldaten die na een missie de draad van het gewone leven weer proberen op te pakken. Fort Bakkerskil is geopend van 13.00 – 17.00 uur, de toegang is gratis.