Start project 100 dagen 100% restafvalvrij

ALTENA – (Rest)afvalvrij leven moeilijk? Op 1 februari zijn ruim 140 huishoudens in de gemeenten Moerdijk, Aalburg, Werkendam, Woudrichem, Rucphen en Etten-Leur de uitdaging aangegaan om de komende 100 dagen zoveel mogelijk (rest)afvalvrij te leven.

Donderdag 16 februari vond de feestelijke aftrap plaats voor deelnemers uit de gemeenten Aalburg, Werkendam en Woudrichem. 100-100-100 is een landelijk beproefd concept. Waar de gemiddelde Nederlander elk jaar bijna 240 kilo restafval produceert weten de deelnemers aan dit project dat terug te brengen tot ongeveer 25 kilo per jaar. De hoeveelheid restafval moet de komende jaren verminderen. Want hoe minder restafval verdwijnt in de verbrandingsoven, hoe minder waardevolle grondstoffen zoals papier, plastic, glas en textiel verloren gaan.

De deelnemers staan er de komende maanden niet alleen voor. Op het platform restafvalvrij.100-100-100.nl delen deelnemers hun ervaringen, foto’s, video’s en tips. Daarnaast gaan de deelnemers aan de slag met weekopdrachten. In de tweede week was de opdracht om bij te houden hoeveel verpakkingen je op een dag openmaakt. Elke dag hielden de deelnemers bij hoeveel verpakkingen ze openmaken. Per deelnemer werden er 16 verpakkingen geopend in een hele week tijd. Het is voor veel deelnemers verbazingwekkend hoeveel verpakkingen je op een dag opent. Het bijhouden gedurende een week liet ook zien hoeveel ‘onnodige’ dubbele verpakkingen er zijn.

Ook vullen de deelnemers wekelijks op het platform de hoeveelheid restafval in op de ‘afvalmeter’. Hier wordt zichtbaar hoe zij presteren ten opzichte van elkaar en ten opzichte van het landelijk gemiddelde. Dat motiveert deelnemers om het nog beter te doen. Op dit moment is de gemiddelde hoeveelheid restafval per huishouden per week 0,9 kilogram.